Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Őseinket felhozád Kárpát szent bércére”

2016.05.19
HAT-01-16-0231
 
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő és Gárdonyi Géza Tagiskolái nyertes pályázat keretében vettek részt a „HATÁRTALANUL” programban. A pályázaton elnyert 1 236 000Ft-ból 2016. április 4-7-ig hetedikes tanulóink Kárpátaljára tehettek 4 napon át tartó, élményekben gazdag kirándulást. Az utazást lázas készülődés, többfordulós vetélkedő, projektmunka és előkészítő óra előzte meg. Tanulóink a ráhangolódás időszakában totók, feladatlapok, kutató munka és interaktív tananyag segítségével gazdagították ismereteiket Kárpátalja történelmi múltjáról.
A 40 fős csoport4 nap alatt bejárta Munkács, Ungvár és Beregszász magyar vonatkozású nevezetességeit. Megkoszorúztuk a történelmi emlékhelyeinket, Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Petőfi Sándor szobrát, nemzetiszínű szalagot kötöttünk a tiszaújlaki Turulra. Társadalmi munkában megtisztítottuk a műemlékek környezetét. A Vereckei hágó emlékművénél honfoglaló őseinkre emlékeztünk, majd szívdobogtató érzéssel énekeltük el a Himnuszt.
Egy egész napot töltöttünk együtt külhoni magyar diákokkal: ellátogattunk a beregszászi magyar tannyelvű Kossuth gimnáziumba. ahol kis műsorral mutattuk be városunkat, iskolánkat. Átadtuk ajándékainkat, amit tanulóink és szüleik gyűjtöttek nagy-nagy szeretettel. Az ismerkedést közös sportverseny zárta, hangosan szurkoltunk mindkét magyar csapatnak. Délután a nagyberegiek vendégei lehettünk. Itt munkaórán tapasztaltuk meg a szövés fortélyait, csodálhattuk meg a híres beregi szőttesek mintáját. Tátott szájjal bámultuk a művészkerékpározók egyedülálló produkcióit.
A kirándulás során folytatódott a projektmunka, festés, totó,kiselőadás…Élményeinket folyamatosan dokumentáltuk az útinaplóba.
Mindenkiben mély érzéseket hozott felszínre a kirándulás. Nem csak szellemünk gyarapodott, hanem lelkünk is gazdagabbá vált. Vendéglátóink példát mutattak abból,hogyan őrizheti meg egy nemzet nehéz körülmények között, a történelem viharaiban is nyelvét, kultúráját. Hazatérve tapasztalatainkat,élményeinket adjuk tovább itthon maradt társainknak projektnap és bemutató óra keretén belül.
hatartalanul_forweb2.jpg
 

hatartalanul1-2016.jpg

hatartalanul2-2016.jpg

hatartalanul3-2016.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.