Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Magyarok a Kárpát-medencében”

2015.06.01

a-tamasfalvi-kilato.jpg

kezsmarki-varban.jpg

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő Tagiskolája ebben az évben is pályázott a „Határtalanul” programra. Az elnyert 1.076.700Ft-ból iskolánk tanulói május 11-14-ig Felvidéki kiránduláson vettek részt.

Már hetekkel előtte projektfoglalkozásokkal lelkesen készültünk a nevezetességek megismerésére. Az interaktív előkészítő órán további hasznos ismeretekkel gazdagodva már mindenki nagyon várta az indulást.

Négy nap alatt a negyvenfős csoport Rozsnyótól indulva, Kézsmárk, Igló, Lőcse, Poprád, Kassa nevezetességeit tekinthette meg. Megnéztük a Gombaszögi Cseppkőbarlangban a különleges szalma-cseppköveket. Jártunk a magyar tannyelvű Tompa Mihály Általános Iskolában Rimaszombaton, ahol kórusos diákjaink főszereplésével kis műsor után adtuk át ajándékainkat, és betekintést nyerhettünk az ottani iskolai életbe. Itt szalagot helyeztünk el a Tompa Mihály emlékműnél. Lőcsén láttuk a Mikszáth Kálmán regényében és a filmben is megjelenő Vármegye épületét. A Tamáshegyi kilátóhoz egy nagyon izgalmas túra alkalmával jutottunk el. Kicsit fárasztó volt, de a Magas Tátra látványa mindent kárpótolt. Az elénk táruló táj látványa leírhatatlan volt. Egy délutánt töltöttünk a Szepesi várban, ahol izgalmas történeteket alkottak a diákok, és élethű várrajzokat készítettek.

Az utolsó napot Kassán töltöttük. Csodálattal hallgattuk a színház történetét, ahol először mutatták be a számunkra oly fontos művet: Katona József Bánk bánját. Szalagot helyeztünk el a Szent Erzsébet Székesegyház kriptájában II. Rákóczi Ferenc kőkoporsóján. Végül megnéztük II. Rákóczi Ferenc rodostói házának élethű másolatát.

Nagyon sokat jelentett ez a kirándulás mindenki számára, hiszen a történelmi helyszíneket végigjárva, az átélt élmények erősítették a gyerekekben a haza, hazaszeretet, magyarság érzését.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.